• KIOSK
  • SANTORINI VIEW
  • GREEK FISH
Kreta 2012

Mei 2012 Chersonissos Kreta.

We hebben als tussendoortje gebruik gemaakt van een leuke aanbieding van Sunweb waar we een weekje cherso geboekt hadden voor 199 eurotjes.
We zaten in Kassavetis hotel bij de boulevard van chersonnisos. Een vrij groot complex waar we het wel naar onze zin hadden. Kleine klachten waren meteen opgelost want het personeel was echt supervriendelijk en hulpvaardig.

Chersoo is natuurlijk het walhalla van de jeugd waar ze lekker kunnen feesten , maar in mei is er nog de gewone rust.

Friet van Piet, kroket van Fred en Fricandel van Wim en Nel waren nog gesloten en ook het hof van Holland was nog dicht.

Wel lekkere muziek aan het strand , hier ons filmpje

 

Het was heel rustig in Cherso en de "Crisis" was voelbaar. Veel zaken waren leeg of heel rustig en ook de verhuurbedrijven van autos en scooters hadden hun hele voorraad nog op hun terrein staan. Taxichauffeurs wachtten geduldig op een klant en veel terassen waren leeg

Loop je langs de boulevard dan wordt je vriendelijk gevraagd iets te komen drinken of eten.

Cherso is niet direct een topper op Kreta, dat wisten we van te voren ( we zijn hier een paar jaar geleden ook vor een weekje geweest) maar je hebt busverbindingen , scooters en auto's zijn er volop te huur.
Dus als je een lekkere aanbieding hebt dan kun je Cherso gebruiken als uitvalbasis om er op uit te trekken.
Buiten het dagelijkse ritme van wandelen , zonnen en lekker eten in cherso hebben we diverse uitstapjes gemaakt naar 0.a Agios nikolaos, Iraklion en Rethimnon.

Agios nikolaos: ( 45 min met de bus)

Agios Nikolaos is tegen een heuvel is gebouwd en heeft vele pittoreske, smalle en steile straatjes.

In het centrum ligt een 'bodemloos' zoutwatermeer dat via de zee verbonden is met de krater van Santorini en waaraan enkele gezellige visrestaurants liggen.
Er zijn twee drukke winkelstraten die vanaf het meertje tegen de heuvel op omhoog lopen en één keer per week is er een gezellige markt.
In augustus is er elke avond livemuziek bij het meertje of in de bioscoop/theater. 's Avonds openbaart zich in Agios Nikolaos een oud Kretenzer ritueel: de Voltà.
De stranden van Agios Nikolaos bestaan hoofdzakelijk uit kiezel- en rotsstranden. Aan de rand van het centrum ligt ook nog een klein strandje.
De combinatie van sportmogelijkheden, bezienswaardigheden zoals diverse kerken en het folkloristisch museum, winkelen, excursies en een uitgebreid en gezellig uitgaansleven maken Agios Nikolaos tot een zeer aangename plaats voor een heerlijke vakantie.

Vanuit Agios kun je de bus nemen naar Elounda waar je een uitstapje kunt maken naar Spinalonga ( het melaatsen eiland)

Iraklion: ( 1 uurtje met de bus)

De altijd droge fontein van Iraklion. Ik heb hem in 35 jaar maar 1 x spuitend gezien

 

 

 

 

 

 

Iraklion is gelegen in het gelijknamige en is de hoofdstad en grootste van Kreta. Iraklion heeft een inwoneraantal van ongeveer 155.000.
Iraklion is een hectische stad en voor veel vakantiegangers de toegangspoort tot het eiland Kreta. Hierdoor is Iraklion een redelijk lawaaiige stad. De stad is na de Tweede wereldoorlog direct opgebouwd en dit verklaart de grote hoeveelheid grauwe betonnen gebouwen dit waren voorheen mooie Venetiaanse gebouwen.
De laatste jaren is er veel veranderd en gerestaureerd. De weg vanuit de haven b.v is nu autovrij en een breed voetgangers domein geworden.
Helaas zijn de kleine typische griekse winkeltjes ook verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor grote concerns en Russische winkels.
De russen en chinesen kopen hier alles wat los en vast zit en we zagen ze o.a ook zelf in Rethomnon bewapend met Ipad en meetlinten op zoek naar panden die ze konden overnemen. Zoek je een bontjas dan ga niet naar rusland maar naar Kreta.

 

Koutouloufari: ( 20 minuutjes lopen)

Koutouloufari is een zeer sfeervol klein dorpje dat circa 1000 meter boven Chersonissos en het strand ligt en vooral bij Nederlanders zeer geliefd is. Dat is zeker niet voor niets, want als u hier aankomt, zult u zich direct thuisvoelen in dit bloem- en plantrijke dorpje met zijn leuke barretjes en uitstekende tavernes waar u voor een aantrekkelijke prijs heerlijk kunt eten. Chersonissos is eenvoudig lopend te bereiken. Teruglopen naar Koutouloufari duurt wat langer omdat het een hellende weg is. Er is o.a een leuk hollands koffie zaakje met heerlijke appeltaart.

Rethymnon: ( 2 uur bussen)


Als je arriveert in deze magische badplaats voelt u meteen de heerlijke vakantiesfeer waardoor u direct alle stress en zorgen bent vergeten. Het lastige van Rethymnon is meer een luxe probleem, want wat moet je als eerste gaan bezoeken? Je hebt de keuze uit de eindeloze stranden, de kerken en kathedralen, de oude archeologische opgravingen, de pittoreske Venetiaanse haven, moskeeën uit de Turkse periode en nog veel meer. Ook wandelen en fietsen door het achterland en de licht glooiende omgeving van Rethymnon is zeker de moeite waard. Het dorpje Platanes ligt op ongeveer 5 kilometer afstand van Rethymnon. 's Avonds is de gezelligheid vooral rond de boulevard en de achterliggende straatjes van het centrum te vinden. Platanes heeft een klein toeristisch centrum met tal van tavernes, winkeltjes, een supermarkt en bovenal een mooi zandstrand.

 
FOTO'S KRETA 2012
GRIEK CRISIS