• LEKKER LEKKER
  • BELLA BELLA ITALIA
  • EXPLORING ROME
ROME 2007 EN 2008  

Eind Juli 2007 en 2008 zijn wij een paar dagen vanaf Charleroi en in Juli 2008 vanaf Weeze (Duitsland)met Ryanair naar Rome geweest Een van de mooiste steden die wij tot nu toe bezochten. Wij hadden een klein hotelletje in het centrum niet ver van het Colosseum en in 2008 in de buurt van Termini.

In principe maakt het niet zo veel uit waar je hotel ligt want overal ben je eigenlijk centraal gelegen door het uitstekende Metrosysteem. In de stad neem je de Metro waardoor alle bezienswaardigheden zoals het Vaticaan, Trevifontein, Capitool, Pantheon, Piazza Navona,Sint-Pietersbasiliek gemakkelijk bereikbaar zijn. Rome is niet duur. Wij hadden snel een heel leuk hotel gevonden, Goedkope hotels voor heel Rome vindt je gemakkelijk online bij Trivago.
De mensen zijn heel behulpzaam ondanks dat er niet velen Engels spreken doen ze toch de moeite je de weg te wijzen. Het is een drukte van jewelste maar er zijn genoeg parken waar het heel rustig is en je de leuke tafereeltjes ziet van pratende mannen met hun fascinerende handgebaren.
Rome... Gewoon doen !!

Handige tips voor Rome.
Algemene nuttige informatie over Rome
Rome is de hoofdstad van Italië en heeft ongeveer 3 miljoen inwoners.
Een bezoek aan de stad zal een grote indruk op u maken door de vele culturele bezienswaardigheden, de sfeer, de architectuur, en het lekkere eten.
Winkelen in Rome
In Rome kunt u luxueus shoppen in de vele (duurdere) design shops o.a. bulgari, fendi , valantino, dolce en gabbana enz.
Er zijn grote warenhuizen en winkelcentra waar u alles kunt kopen wat u nodig hebt, u kunt er ook terecht voor een lekker hapje eten of een lekker Italiaans kopje koffie.
Ook zijn er verschillende markten te vinden o.a.:
-mercato di campo dei fiori, waar je o.a. terecht kunt voor vlees, vis , groenten en fruit
-mercato delle pulci, een vlooienmarkt waar u elke zondagochtend terecht kunt
-mercato dell` antiquariato , een antiekmarkt voor antieke boeken ,prenten enz.

Maar ook de gewone winkeltjes om de hoek zijn gezellig en de moeite waard om eens doorheen te muizen. De soevenier shops zijn ook redelijk betaalbaar en vragen geen woekerprijzen.

Wat ons opviel was dat de Afbeeldingen van de oude Paus meer verkocht werden dan onze huidige Duitse Paus. Verder zijn er kwalitatief goede replica’s te koop van Portretten en beeldhouwwerken.


Bezienswaardigheden in Rome
Rome kent vele bezienswaardigheden, de belangrijkste bezienswaardigheden in Rome zijn:
Colloseum ( Kijk uit voor de nep-romeinen ( compleet in antieke outfits) rondom het colloseum die zogenaamd met je op de foto willen. Ze vragen veel geld voor hun foto na afloop en zijn ook niet bang om dit op een bedreigende manier af te dwingen.Het zijn echt KITSCHFIGUREN . Antieke Rome, Pantheon , Castel Sant`Angelo, Trevifontein (vergeet niet een wens te doen want dan kom je gegarandeerd terug), basiliek/Spaanse trappen , Piazza Navona , Villa Borghese , Palazzo Corsine , Sixtijnse kapel en natuurlijk niet te vergeten Vaticaanstad.
Zorg er voor dat je voordat je naar Rome gaat je in Nederland adapters koopt voor je elektronische apparatuur. Onze stekkers passen niet in de wandcontactdozen in Italië.

Vliegen naar Rome
Vliegtickets kun je heel makkelijk zelf boeken via internet, vergelijk wel eerst de prijzen met andere sites. Zelf zijn wij met RyanAir geweest, 1 x vanaf Charleroi in België en 1x vanaf Weeze in Duitsland.

Prima service, op tijd, snel en goedkoop.
Wil je veel bezichtigen maak dan thuis al een planning van wat je wilt zien. Dit scheelt na aankomst een hoop tijd.
Na aankomst:
Via internet (www.lowcostcoach.com) kun je een retourticket kopen voor de Shuttle bus van Airport Ciampino naar Rome vv. Vlieg je met Ryanair of Easyjet dan kun je deze kaartjes ook op vliegveld (Eindhoven) en in het vliegtuig kopen. Je kunt ze ook gewoon op de luchthaven aanschaffen voor 1euro + 1 euro voor je koffer. De bus zit meestal wel tot aan de nok vol maar dat is dan ook weer gezellig ( pas weer op voor zakrollers)

De bus gaat ook al heel vroeg in de morgen dus het is geen probleem als je vliegtuig vroeg vertrekt.


In Rome:
U kunt er gewoon met de euro betalen, houd er rekening mee dat de banken op zaterdag gesloten zijn! Pinnen kan overal , ben er voorzichtig mee want je wordt in de gaten gehouden door mensen die je observeren en kijken waar je je beurs terugstopt om hem later er weer uit te halen.
In augustus hebben de Italianen zelf vakantie, en gaan dus het land uit. Houd er dus rekening mee dat in augustus winkels en/of bezienswaardigheden gesloten zijn

Rome heeft 2 metrolijnen die door heel Rome gaan, je kunt al een kaartje kopen voor 11 euro waar je 3 dagen onbeperkt mee kunt reizen! Het reizen met de metro gaat heel prettig, alles staat zeer duidelijk aangegeven en er wordt tijdig aangegeven waar je stopt.

Kijk wel goed uit voor zakkenrollers want die zijn zeer frequent aanwezig en werken in groepjes. Voor je het weet ben je je papieren en geld kwijt.

Het is ons zelf overkomen in 2007, Je staat echt op straat zonder een cent en dat is niet prettig.

In 2008 hebben we ook weer iemand in de metro horen schreeuwen die alles kwijt was incl. zijn paspoort. Hij was onderweg naar de luchthaven en had dus echt een probleem.

Er spelen in de Metro of op andere plaatsen vaak muzikanten ( van Roemeense afkomst) die een leuk deuntje kunnen spelen maar in groepen werken om je te tillen. ( Niet allemaal hoor en het zijn ook niet alleen maar Roemenen) maar wel meestal (info Politie)

Bewaar je metrokaart op een plaats waar hij niet kan knikken. Bij de kleinste beschadiging kan de kaart dienst weigeren en werken de toegangspoortjes niet.

In de vertrekhallen kun je ook enkel kaartjes kopen in een muntautomaat , fris etc en er hangt gelukkig een frisse temperatuur in de zomer. Fotograferen is hier verboden.
Het verkeer in Rome is absolute chaos, er is alleen 1 stelregel: voetgangers hebben voorrang. Aarzel niet bij het oversteken, het verkeer zal alle mogelijkheden aanpakken om toch door te kunnen rijden.
Ga je in een restaurant eten met bediening, controleer dan wanneer je de bon krijgt of de fooi hier al op staat. In de Rome is het normaal fooi te geven in een restaurant. Om te voorkomen dat je 2x betaald moet je je bon dus goed controleren voordat je je geld neerlegt. Gooi de bon niet weg, je bent verplicht deze tot na het verlaten van het restaurant te bewaren. Dit om witwas praktijken tegen te gaan.
Houdt er rekening mee dat wanneer je koffie besteld in een café het de gewoonte is dat je deze staand opdrinkt. Wil je zitten dan moet je dit van te voren aangeven, de prijs wordt erop aangepast.

Kijk eerst goed naar de prijslijsten voordat je op een terrasje gaat zitten want voor je het weet wordt je financieel uitgekleed. De prijzen variëren enorm. Je kunt al een kopje koffie drinken voor 1 euro maar ook voor 6 euro. Een etentje heb je al voor 10 euro.

Beleef Rome als een echte local en vind hier een
appartement op uw favoriete locatie in Rome.

Beleef Rome als een echte local

Zelf zijn we ook 2 maal op het verkeerde terrasje gaan zitten en betaalden we voor 4 consumpties 28 euro. Laat je dus niet verleiden door van die aardige Jongens die je het terras opwillen lokken.
Wil je de Basiliek van de St. Pieter bezoeken en beklimmen houdt er rekening mee dat dit niet kan op woensdag. De Paus houdt dan zijn audiëntie, waardoor de Basiliek gesloten is voor publiek. Je wordt overdonderd door de enorme bouwwerken en de rijkdom. Om binnen te komen moet je door een controle die vergelijkbaar is met een luchthaven.

Zorg dat je netjes gekleed bent, vooral vrouwen mogen niet met blote bovenarmen naar binnen.
Heb je een slechte conditie of heb je last van claustrofobie dan is de beklimming van de Basiliek af te raden. De top is n.l. alleen bereikbaar per lift (3 verdiepingen) en daarna een trap van 320 treden, waarvan de laatste 100 treden steeds smaller en nauwer worden. Wij hadden er ook over gelezen op internet maar dan toch maar gedaan. Het was inderdaad een enorme klim en eenmaal boven waren we zo uitgeput dat we even een paar minuten nodig hadden om van het uitzicht te genieten.
Wil je de Sixtijnse kapel bezoeken zorg er dan voor dat je dit vroeg in de ochtend doet. Het is dan nog niet zo druk en daardoor heb je meer gelegenheid om rustig te kijken
De Sixtijnse Kapel is alleen via het Vaticaans Museum bereikbaar. Deze ligt buiten het St. Pietersplein. Volg daarom de bordjes naar het Museum.
Het Vaticaans Museum bevat meerdere Musea. Een echt schitterend museum waar je uren kunt rondlopen en genieten. Om tijdverlies te voorkomen, plan van te voren goed wat je wilt zien en volg de bordjes in het museum
Kerken hebben meestal 2 openingstijden.'s ochtends en 's middags/'s avonds. Tussen 12 en 14 uur zijn de meeste gesloten.

Maar heel interessant is natuurlijk het leven op straat. Lekker slenteren door de enge straatjes of de enorme pleinen met zijn fonteinen en beeldhouwwerken. Ook de buurten verschillen natuurlijk en in de wat rustigere delen leeft men echt op straat. zit de zwever met zijn hondje in het park, leest de gepensioneerde man zijn krantje en zit het oude vrouwtje van het zonnetje te genieten. De kraampjes langs de weg en op de stoep prijzen hun waar aan.

Natuurlijk moet je in Rome ook een ijs gegeten hebben. Het bezoek van een ijssalon is al een kleurenspektakel op zich. Je weet soms geen keuze te maken uit de grote aantallen smaken en kleuren.


In elke straat wel een ijssalon vinden en straatventers die kokos en watermeloen verkopen. Aanraders wat betreft ijs zijn Fior di Luna in Trastevere die lekker ijs verkoopt van enkel natuurlijke grondstoffen, San Crispino nabij de Trevi Fontein en La Procope op het Piazza Re de Roma. Dit geld ook voor de Pizza uit Rome, moet je gegeten hebben. Groot, lekker vers en gezond.Vegetarisch eten is ook geen probleem in Rome. Groot aanbod.
In de praktijk zul je een beetje moeten zoeken naar de wat meer authentieke eettentjes. Je struikelt in deze drukke stad en vooral in het deel dat het centrum beslaat over de zogenaamde toeristententen en uitbaters die hun menu gestandaardiseerd hebben op de toerist. Overigens beslaat een groot deel van het toerisme ook de Italianen zelf die uit alle delen van het land op stedentrip naar Rome komen en zo lijkt het ook op zoek zijn naar de bekende gerechten. Over de pizza’s, caprese’s en spaghetti en bruschetta struikel je. Bij een simpele pizzeria/ristorante of trattoria gaan eten is natuurlijk prima en lekker, maar je wilt misschien liever de echte enge toeristententen mijden.
Een redelijke indicatie is het aantal talen waarin de menukaart (of nog erger: schreeuwerige borden) gepresenteerd wordt. Laten we niet de illusie hebben dat de authentieke eetgelegenheden slechts Italianen aantrekt, want elke slimme horeca-uitbater zet zijn menu er ook in het Engels op. Zie je echter ook Duits, Frans en Spaans, loop dan maar een stukje verder. Ook eetgelegenheden waarbij je om zes uur al gelokt wordt om te komen eten, zijn ingesteld op toeristen.

Meestal kijken we waar Italianen zitten en daar is het dan ook goed. Zij komen immers terug en de toerist is maar een eendagsvlieg.

 

Links:
http://rome.startpagina.nl/
Rome plattegrond
Weerbericht Rome
Ryanair.com
De Romapass vervoer